Een huis onder de zon ...


Nieuwsbrief mei 2016
New Cooking BagIbrahim loopt stralend achter een volgeladen kruiwagen midden over straat… De meiden volgen hem giechelend, gewapend met bezems, handvegers, een ragebol, emmers en stofdoeken. De bakbrommer overladen met alweer een lading spullen bromt ons langzaam voorbij… Haruna loopt een heel eind achteraan. Hij blijft constant staan om de mensen die hij onderweg ontmoet te vertellen waar we met z’n allen naar op weg zijn… We hebben een nieuwe werkplaats er bij!

We zijn gegroeid… het aantal medewerkers met steeds meer nakomelingen, onze uitgebreide activiteiten, de grote stroom kinderen die de werkplaats bezoekt, de hoeveelheid materialen die we nodig hebben om ons werk goed te kunnen blijven doen, maar de ruimte die we tot onze beschikking hebben staat stil...
Het was al tijden behelpen en dat gaf niets hoor! Met onze 40 medewerkers, een schare kinderen daardoorheen banjerend  hadden we elk ons kleine, eigen plekje maar het werd wel krap… Heel krap…

Ruhaima opent een nieuwe, glimmende oranje deur… de Special Workers volgen haar, stappen weer een andere ruimte binnen en draaien om elkaar heen om het allemaal goed te bekijken. De warme kleuren maken het zo zonnig! “Di viela! roepen ze in koor! Great!!!”… en weg zijn ze weer, op naar de volgende deur om te zien wat daar achter zit! “Look! A toilet! Wow, a kitchen!” Ze zwermen alle kanten uit! Dan rennen ze naar buiten en in de grote, ommuurde tuin inspecteren ze de bijgebouwen en kijken daarna of er nog rijpe mango’s in de enorme boom hangen… Ik kijk opgetogen naar de uitgelaten jeugd en voel me hier nu al thuis!

De meiden boenen en vegen, schrobben en kletsen. We halen de container voor een groot gedeelte leeg, lopen timmerlui, klusjesmannen, schilders en elektriciens voor de voeten terwijl Haruna en Ibrahim buiten bladeren harken… We laden de bakbrommer af en geven alles een plaatsje… Wat past alles mooi! New Cooking Bag haar afdeling, Reusable Care Creations een eigen kamer en zoveel kast- en bergruimte!

“Ik wil ook hier in de nieuwe werkplaats werken” verkondigt Salma als we pauze nemen en water drinken in de tuin… Iedereen valt haar bij en omdat deze bijzondere mensen allemaal hun taak hebben bij Tuma Viela en in de “oude werkplaats” hun werkzaamheden zullen blijven verrichten, besluiten we een schema te maken zodat iedereen toch een dag of dagdeel ook op deze prachtige nieuwe locatie mag meehelpen. Hier is altijd wel wat te doen!

In de “oude werkplaats” maken we er ook een feestje van! Iedereen krijgt een nieuwe naaimachine en een andere, ruimere plek. De shop waar de kids hun schooltassen, regenjassen en andere producten konden uitzoeken wordt weer in ere hersteld want die had noodgedwongen plaats moeten maken voor instromende medewerkers… Ik heb mijn ‘kantoortje’ terug die ik tijdenlang gedeeld heb met ratelende naaimachines, schallende muziek en kwebbelende vrouwen en er is weer plaats voor ons klaslokaal…

We telefoneren- en rijden nog vaak over en weer… “Hoe gaat het daar?” “We hebben geen water vandaag, kun je wat jerrycans brengen?”  “Ik zoek de agenda… ligt die soms bij jullie?” “Ibrahim stond hier vanmorgen vroeg al voor de deur… ’t is maar dat je het weet! Hij heeft werkhandschoenen aan, wil niet naar school maar in de tuin aan ’t werk(!)”
En steeds als iemand naar een andere werkplaats gaat voor een klus of om bij te springen moeten we vooral de hartelijke groeten overbrengen…


We hebben een WAT relatie… Working Apart Together! En dat werkt prima!

Ons nieuwe onderkomen... Wat een geweldig huis, op zo'n mooie locatie, met een prachtig groot erf eromheen!
 
In het nieuwe pand. Een vlonder maken zodat de rollen stof straks vrij van de grond liggen.
 
In het nieuwe pand. Goed met de bezem er door heen. Sneller dan stofzuigen!
 
In het nieuwe pand. Alle losse stoffen keurig opgevouwen in een van de vele kasten die de nieuwe werkplaats rijk is...
 
In het nieuwe pand. Een doorkijkje.
 
In het nieuwe pand. De schuur is een prima plek om de kant en klare NCB's op te slaan in afwachting van verder transport.
 
In het oude  pand. Onze shop heeft weer ruimte, met Ayisha en Mary als store keepers.
 
In het oude  pand. Rukaya, trots op haar nieuwe machine. Met dank aan Gered Gereedschap.