Leven als vakantie .....


Nieuwsbrief augustus 2016
New Cooking BagEr werd gisterenavond bij mij thuis zachtjes op de deur geklopt. Emmanuel, een tiener uit het dorp staat wat bedremmeld voor mijn neus. In voorzichtig Engels doet hij zijn verzoek: “Sister Salima, please can you help me? Ik mag naar de middelbare school maar we hebben thuis niet genoeg geld… Ik heb een tafel en een stoel voor in de klas nodig, ik moet boeken kopen en ook nog eens schoolgeld betalen…”.

Ik kijk om me heen en overzie mijn zwaar verwaarloosde compound. Het onkruid komt tot mijn knieën, het is een ware bush.  “Nou!, Dat komt goed uit dat je hier aanklopt! We zouden elkaar kunnen helpen! Weet je, ik ga straks met vakantie, zou jij dan iets aan dit oerwoud kunnen doen? Ik betaal je ervoor, zodat je daar je boeken voor kunt kopen!” Dan neem ik hem mee naar Lizzy’s hut en onder een laag stof en troep komen een tafel en een stoel tevoorschijn… “Voor jou! Neem maar mee naar school!” Heerlijk zo’n tweede kans voor nutteloos meubilair!
Vanmorgen wekte Emmanuel me om half zes met nonchalant een kromme schep over zijn schouder… “Zal ik maar vast beginnen?!” Een kind naar mijn hart… Aanpakken! Kijk, dat noem ik nou een goeiemorgen!

Hoewel ik vreselijk veel zin heb om mijn moeder weer eens te verwennen, de gedachte aan bruin brood met kaas en een koffie verkeerd het water me in de mond doet lopen, heb ik het heerlijke gevoel dat ik een leven heb waar ik eigenlijk geen vakantie van hoef te hebben! Ik heb het zo naar mijn zin met wat ik doe, waar ik leef!

De New Cooking Bag’s doen het geweldig! Wat een belangstelling hiervoor en wat zijn er al veel Ghanezen die hem gebruiken! Omdat het op dit moment lastig is om aan kapok te komen, doen we allemaal ons best en krijgen we hulp uit onverwachte hoek. Familieleden van onze medewerkers bieden spontaan hun hulp aan, er wordt gehoor gegeven aan onze oproep via de radio en zo werd gisteren met gejuich een vrachtwagen beladen met maar liefst honderd zakken kapok binnengehaald. We doen daar maar een maandje mee, en we hebben er nog zeven te gaan voordat de nieuwe oogst zich aandient, maar we houden de moed erin! Voor de zekerheid zijn we een experiment gestart met rijst-kaf als isolerende vulling! Dat werkt ook uitstekend! En als straks de rijst in december van de velden komt is dat volop te krijgen… We zijn niet voor één gat te vangen!

De nieuwe werkplaats is een fantastische plek… Wat boffen we hier toch mee! Je moet ons daar eens zien werken met elkaar! Het loopt op rolletjes! Iedereen zijn taak, aangepast aan een ieders kunnen, kinderen die zich vermaken in de ruime compound, de plantjes die we in de grote bakken bij de voordeur op de veranda geplant hebben bloeien volop en onze Special Workers tussen alles in, trots op de belangrijke taak die ze hier innemen.

Ik ben in beide werkplaatsen even graag. Elk heeft zijn prachtige kant. Tijdens de ramadan was het even wat rustiger met de waterzakjes, maar nu het vakantie is staan de kids elke dag weer te trappelen op de stoep en worden er vrachten zakjes aangeleverd. Haruna zat vandaag achter die enorme berg alles te sorteren en zei met een zucht: “Morgen ga ik naar New Cooking Bag hoor!” Hij mag daar graag in de tuin werken… even een beetje rust! Wat hem betreft mag de zomervakantie weer afgelopen zijn en de kids weer naar de schoolbanken!
Maar… eindelijk, na al die jaren kunnen we werkelijk zien dat het schoner wordt op straat! Is dat niet mooi! Daar doen we het toch voor!

Het plan om wasbare luiers en wasbaar maandverband te maken wordt hier heel erg enthousiast ontvangen. Men is heel nieuwsgierig hoe het eruit komt te zien! Verschillende journalisten hebben al om de primeur gevraagd maar we zoeken nog steeds naar de juiste stof hiervoor en dat valt niet mee… Iets om verder over na te denken in de vakantie…!

Ik kan makkelijk een poosje gemist worden… Dát is een heerlijk gevoel!
En dan straks weer terug komen van vakantie in een leven dat eigenlijk ook gewoon aanvoelt als vakantie! 

PS: Ik vind het heel leuk om over ons werk te vertellen als ik in Nederland ben. Ik wordt graag uitgenodigd!