Home

  Project   Resultaten   Producten   Recepten   Koken   Werkplaats   Nieuws   Ervaringen   Sponsoring   Gastenboek   Stichting   Contact   Foto's

Met de New Cooking Bag te bereiden Ghanese gerechten

 Recepten
Nederlandse recepten
Ghanese gerechten
 
 Proefkoken
Om zeker te zijn dat een gerecht in de New Cooking Bag kan worden bereid en om zicht te krijgen op de bereidingstijd hebben we alle recepten eerst getest. Wat was het leuk om in het begin allerlei gerechten uit te proberen met behulp van de New Cooking Bag…

Aanvankelijk stonden de vrouwen er een beetje sceptisch tegenover en hadden zoiets van: ‘Het klinkt allemaal wel leuk en aardig, maar ik geloof toch echt niet dat dit gaat werken…’ Zo’n houding werkt geweldig, want het enthousiasme, de verwondering en de blijdschap waren des te groter toen het dus wèl allemaal bleek te lukken!
Wekenlang dreven de lekkerste geuren door de werkplaats en dat lokte nu en dan voorbijgangers die we mee lieten genieten. We sleepten ze mee naar binnen vertelden waar we mee bezig waren, lieten ze het kostelijke eten proeven en ook zij waren stuk voor stuk onder de indruk!

‘We zouden een restaurant moeten beginnen mijmerde Hamdia dan…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om "Het Nieuwe Koken" succesvol in Ghana te kunnen introduceren is een voorwaarde dat de lokale gerechten er mee kunnen worden gemaakt. We hebben negentien maaltijden die in Ghana veel worden gegeten getest. Hier onder een overzicht van deze gerechten. Ze zijn uitstekende te bereiden met de New Cooking Bag.
 
 
 

Rice water

 
   
  Rijstepap. Wordt  ‘s ochtends graag gegeten als ontbijt. Het wordt gekookt in water want gewone melk is hier bijna niet te krijgen. Daarom roer je er als het klaar is een blikje koffiemelk door en maak je het af met suiker.  
 
 

Baby rice

 
   
  Een simpele rijst die gekookt wordt in een prutje van olie en ui. Een eenvoudig sausje van rauwe tomaten, peper en uien doet de rest.  Ook wel “eind van de week rijst” genoemd omdat het relatief goedkoop is.  
 
 

Jolof rice

 
   
  In Ghana wordt lokale rijst, -wat wel wat lijkt op zilvervliesrijst- gegeten óf geïmporteerde witte rijst. In Jolof rice maak je eerst een lekkere saus en daarin kook je dan de rijst zodat de rijst goed doortrokken is van alles.  
         
 

Rice Balls

 
   
  Van kleffe rijst wordt met behulp van een kommetje en je hand rijstballen gemaakt (alsof je een honkbal steeds  in een handschoen werpt.)  Ook handig om te maken als de rijst te nat is uitgevallen. Heerlijk met een pindasoepje!  
 
 

Rice and Beans

 
   
  Ghanezen houden ervan om dingen doorelkaar te eten. Vaak zie je rijst vermengd met bonen en zelfs ook nog met  spaghetti erbij. Rijst en bonen is traditioneel. Met een  beetje salpeter erdoor om de bonen zacht te maken…  
 
 

Waakye

 
   
  Bonen zijn er in alle soorten en maten in Ghana. Waakye is stevige kost. Vaak met een flinke hoeveelheid palmolie en uien. Zelfs als ontbijt is het geliefd. Vaak strooien ze er ook gemalen cassave door wat de olie absorbeert en het geheel nóg machtiger maakt.  
         
         
 

Waakye Jolof

 
   
  Van alles een beetje… eerst weer een pittig sausje, rijst en bonen er in gaar koken en klaar is kees. Erg gevoelig voor aanbranden net als de gewone Jolof rice en dus uitermate geschikt om af te laten koken in de New Cooking Bag.  
 
 

Stew

 
   
  Dat is het woord dat gebruikt wordt voor saus. Vaak wordt er een volle pan stew gemaakt die elke dag opnieuw opgewarmd moet worden om goed te blijven en waarvan iedere dag iets gegeten wordt. Vaak erg scherp en zout zodat je maar weinig nodig hebt!  
 
 

Okru Soup

 
   
  Okra Soup wordt gegeten bij T-Z, en Banku. Vers of gedroogd, beide is mogelijk. Okra geeft de soep iets slijmerigs en glibberigs wat niet erg lekker klinkt maar wel heerlijk is! Als je iets uit je handen laat vallen o.i.d. dan grapt men vaak: ‘Komt zeker van de okra?’  
         
         
 

Light Soup

 
   
  Speciaal voor bij de Fufu (gestampte yam). Light Soup doet mij altijd een beetje denken aan gebonden tomatensoep. Lekker krachtig al noemen ze het hier ‘licht’! Als je ziek bent wordt je vaak ook Light Soup gebracht. Lekker met vlees én vis wat er vaak beide ingaat!  
 
 

Oats Water

 
   
  Havervlokken, te koop in Ghana in pakken die je in de winkel koopt. Een gezond en heel eenvoudig te bereiden pap voor in de ochtend. Weer gewoon met water, alleen even aan de kook brengen en wegzetten in de New Cooking Bag. Later koffiemelk en suiker erbij!  
 
 

Wheat

 
   
  Tarwe…. Je kunt wheat net zo gebruiken als rijst dus op de Jolof manier of met een sausje en zelfs als tarwe-pap. Erg gezond, maar relatief duur. Ideaal om in de New Cooking Bag af te koken!.  
         
         
 

T-Z

 
   
  Hét traditionele eten hier in Tamale en omstreken. Maïsmeel in water tot een gladde massa roeren valt niet mee en het is dan ook een bewerkelijk recept. Je eet T-Z met een soepje erover en zeker in de omliggende dorpen van Tamale een dagelijkse kost!  
 
 

Banku

 
   
  Mais wordt een aantal dagen weggezet in water en als het zuur begint te ruiken en je denkt dat het bedorven is is het precies goed om het te laten malen en er met water een stevige klont van te koken. Met een soepje is dat heerlijk! Smaakt wel wat naar zuurkool!  
 
 

Pete-Pete

 
   
  Kleine stukjes yamwortel in een sausje gezamenlijk gaar laten worden… Een handig recept als de yam die je gekocht hebt vol met bruine plekjes blijkt te zitten. Die snij je er dan tussen weg en de goeie stukjes zijn prima voor dit eenvoudige recept.  
         
         
 

Boiled Yam

 
   
  De Yamswortel wordt in blokken gesneden en gekookt. Net als aardappelen waar het wel iets van heeft. Je eet het met je handen en dipt het in een sausje. Yam kun je ook stampen, dan heet het Fufu en zelfs  frituren als patat!  
 
 

Fish

 
   
  Verse vis wordt natuurlijk veel gegeten aan de kust en rond het Volta-meer. Hier in het noorden van Ghana hebben we een grote aanvoer van gedroogde en gerookte vis. Verse vis alleen bevroren maar geliefd om te verwerken in soep of in een prutje.  
 
 

Meat

 
   
  Het voornaamste vlees dat hier gegeten wordt is van koe, geit en schaap. Verder eet men in Ghana allerlei soorten vlees waarvan sommigen  soorten ons onwaarschijnlijk voorkomen! Bij veel tradities wordt er een geit of schaap geslacht.  
         
         
 

Chicken

 
   
  Kip… Alhoewel je diep-vrieskip kunt kopen is het toch vaak scharrel-kip wat gegeten wordt. Parelhoendervlees lijkt erop en is hier ook erg geliefd. De parel-hoender leeft hier in het wild, en men temt hem door parelhoendereieren uit te laten broeden door kippen  
 
 

 

 
   
     
 
 

 

 
   
     
 
Folder / handleiding
We leveren bij de NCB een gelamineerde folder. Er wordt bijna altijd buiten op de grond gekookt en daar komt zo’n folder dan ook te liggen. Het is een A4tje met aan de ene kant de recepten heel simpel in zwart/wit weergegeven en op de andere kant staan tips voor het gebruik en de instructies over hoe de New Cooking Bag werkt.
Klik voor de recepten   Klik voor de werkwijze
 
 Kookdemonstraties

Als er iets nieuws onder de zon is in Tamale dan is dat nieuws. Het wordt gepromoot, maakt nieuwsgierig, er wordt over gesproken, hier en daar door een dapper iemand uitgeprobeerd maar men is vooral behouden… Het duurt altijd een poos voordat iets nieuws geaccepteerd is en opgenomen wordt. Iets proberen te veranderen wat al eeuwenlang op eenzelfde manier verloopt is een klus… een zware klus. Zeker als het om kooktradities gaat!

Om het koken met behulp van de New Cooking Bag in te laten burgeren moeten we vooral laten zien dat het werkt. Daarom geven we kookdemonstraties aan vrouwenverenigingen van de Kerk of van de Moskee bijvoorbeeld. We nodigen mensen uit in de werkplaats om het gemak van Het Nieuwe Koken te demonstreren of organiseren een New Cooking Bag Party in een willekeurig compound house waar we vrouwen bijeenbrengen en laten zien wat er allemaal mogelijk is met de New Cooking Bag. We staan op de weekmarkt waar we koken en voorlichting geven en wordt er een evenement georganiseerd dan proberen we van de partij te zijn... En wat het hoogtepunt is van deze demonstraties? Het proeven natuurlijk!

 
 Receptenboek

Hoewel we ons in eerste instantie richten op de traditionele recepten die de mensen hier in Tamale kennen, zou het natuurlijk enig zijn als er een groepje enthousiaste vrouwen zin zou hebben om een stapje verder te gaan om vrij te experimenteren.  Met nieuwe recepten waarbij andere ingrediënten worden gebruikt die wellicht leiden tot verrassende, nieuwe smaken… Wie weet vormt zo’n groep zich in de toekomst. Nieuwsgierige, geïnteresseerde vrouwen -die graag koken en wel eens iets anders willen proberen- komen vast wel naar voren tijdens onze demonstraties en kookklassen.  En misschien komen we wel zover dat we een receptenboek gaan maken…  New Cooking Bag Recipes from Tamale  of zoiets… Dat zou toch prachtig zijn?!